ISO17025:

Tevékenységek

ISO/IEC 17025


ISO/IEC 17025 szabvány a laboratórium által végzett mintavételek, vizsgálatok és/vagy kalibrálások elvégzéséhez szükséges felkészültség általános követelményeit írja elő. Kiterjed mind a szabványos, mind a nem szabványos, valamint a laboratórium által kidolgozott módszereket alkalmazó vizsgálatokra és kalibrálásokra. Az ISO1705 az ISO9001 szabvánnyal ellentétben szabályozza a termék minőségét.

Akárcsak az ISO 9001 esetében az ISO17025 laboratóriumi szabvány a kockázatszemléletű megközelítést alkalmazza. Ennek alapja, hogy a kockázatszemléletű gondolkodás alkalmazása lehetővé teszi az előíró jellegű követelmények csökkentését és helyettesítésüket teljesítményalapú követelményekkel. Ennek eredményeként a folyamatok dokumentálása kevesebb, míg eredményei nagyobb hangsúlyt kaptak

Az ISO17025 előnyei:

• Az akkreditált laboratóriumban kapott vizsgálati eredmények elfogadása a hazai és a nemzetközi piacokon
• Hírnév és kereskedelmi előny
• Az eszközök és berendezések folyamatos karbantartása és ellenőrzése
• A munkavállalók hatásköreinek és felelősségének meghatározás


A szabvány minden olyan szervezet számára hasznos, amely vizsgálatot, mintavételt vagy kalibrálást végez, függetlenül attól, hogy a kormányzat, az ipar vagy egyéb szervezet tulajdonában van-e. Hasznos lehet az egyetemek, a kutatóközpontok, a kormányzat, a szabályozó hatóságok, az ellenőrző szervezetek, a terméktanúsító szervezetek és más megfelelőségértékelő testületek számára is.

A szabvány javítja a laboratóriumok és más szervezetek közötti együttműködést azzal, hogy az egyes országokban kapott eredmények szélesebb körben elfogadottá válnak. A vizsgálati jelentések és tanúsítványok további vizsgálat nélkül átvehetők, mely elősegíti a nemzetközi kereskedelmet.