ISO14001:

Tevékenységek

Az ISO9001 mellett az egyik legfontosabb tanúsítvány. De miért is?

Sok vállalkozás várja el beszállítóitól, alvállalkozóitól, hogy felelősségteljesen viselkedjenek a környezeti erőforrások felhasználása során. Ez az üzleti etika vezetett oda, hogy a beszállítók felé mint igény fogalmazódott meg a környezetközpontú irányítási rendszer (KIR) kiépítése.

Aki már rendelkezik minőségirányítási rendszerrel (ISO9001) érdemes azon is elgondolkodnia, hogy környezetirányítási (ISO14001) rendszert is kiépít. A két szabvány hasonló strukturája (de nem azonos követelményei) lehetővé teszik az integrált irányítási rendszer kialakítását lényeges többlet munka nélkül. Mindkét szabvány előírásai kevésbé magára termékre, hanem inkább a termék előállítás/szolgáltatás folyamatára vonatkoznak.

ISO14001 szerepe: ahogy az ISO9001 átláthatóbbá, rendezettebbé teszi a folyamatokat, úgy az ISO14001 a vállalat környezetirányítási rendszerét rendezi a szabvány által elfogadott formába. Minimalizálja a hulladékok keletkezését és azok környezeti hatásait. Fejleszti a vállalt imázsát „zöldebbé” téve azt. Az ISO 9001-hez hasonlóan azért dolgoztak ki, hogy mindenféle típusú és méretű szervezet sikerrel alkalmazhasson. NEM szakmaspecifikus szabvány, tehát bármilyen szervezet bevezetheti függetlenül attól hogy milyen terméket gyárt vagy esetleg milyen szolgáltatást nyújt. Célja, hogy folyamat szemléletének köszönhetően az alkalmazó szervezet hatékonysága és eredményesége növekedjen - mérhető mutatókkal alátámasztva igazolva ezt!


Amiért kiemelkedően nagy a jelentősége – főleg napjainkban, mert olyan hozzájárulást ad, ami pozitív küldetéstudatot ad a vállalatnak, és természetesen a fogyasztóknak. Ezen felül ma már a legtöbb pályázat feltétele is, arról nem is beszélve, hogy a cég energiafelhasználása csökken, ami a közüzemi számlákon is pozitívan fog látszódni.

ISO14001 környezetirányítási rendszer előnyei:

• Bizonyítja a cég környezettudatos elkötelezettségét, és az ilyen irányú jogi és szabályozási elvárásoknak való megfelelést
• hulladék minimalizálás és hulladékkezelési költségek csökkentése.
• környezeti kiadások és bírságok minimalizálása környezetszennyezés miatt.
• „zöldebb” profil kialakítása a megrendelők felé